Aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de WA verzekering voor jou. Gebruik onze aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijker.

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je naast je eigen portemonnee, maar ook die van de persoon die je onverhoopt schade berokkent. Wij helpen bij het kiezen van de beste AVP voor jouw situatie.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren sluit je af om je te verzekeren voor schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan andere mensen of de spullen van andere mensen. Denk aan de boormachine van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die struikelt over een laaghangend touw in jouw woning en zijn been breekt. Een AVP dekt niet alleen de schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je logés. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van 1.250.000 euro. Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

Waarom een WA verzekering?

Uw aansprakelijkheidsverzekering particulieren verzekerd u tegen schade aan anderen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

  • De WA verzekering wordt ook wel AVP genoemd
  • De aansprakelijkheidsverzekering vergoed letsel schade en zaakschade
  • Opzettelijke schade is niet verzekerd
  • Financiële schade die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselschade wordt niet vergoed
Een WA verzekering is een verzekering die schade die jij aan een ander of zijn goederen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als verzekerde schade toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 gedekt per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Kenmerken van een Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht in ons land, maar wel aan te raden. Als jij of jouw dochter iets doet waardoor schade wordt veroorzaakt, kun je namelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dat houdt in dat jij opdraait voor de materiële schade, maar ook voor letselschade. Zeker die letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.

Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een AVP niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Vooral met huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het betalen van de veroorzaakte schade kan dan enorm hoog uitvallen. Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen! In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor autobezitters, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten. De premie die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering met dekking voor het gehele gezin (circa €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en zeker geen reden om een verzekeringspolos niet aan te gaan. Ook ben je als je géén AVP hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.  

Aansprakelijkheidsverzekering Vergelijken

Een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken biedt dekking voor schade waar jij of jouw partner aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Daarnaast ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor schade aangericht door je hond. Daarnaast ben jij aansprakelijk voor schade die is voorzaakt door een gebrek aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat dekt je WA verzekering?

De WA verzekering binnen het instap pakketten heeft een ruime dekking. Wanneer je voor een schade aansprakelijk bent kun je beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering particulieren. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Buiten de dekking van de AVP valt schade veroorzaakt door: Caravans, boten en motorrijtuigen waar je een rij- of vaarbewijs voor nodig hebt en luchtvaartuigen (deze hebben eigen verzekering nodig). Een uitzondering wordt gemaakt in het geval van joyriding, mits de veroorzaker minderjarig is en zich met geweld toegang. Heb je als eigenaar van een auto de sleutel in het slot laten zitten, dan ben je zelf schuldig als een persoon er met jouw auto vandoor gaat. Je zult dan je eigen autoverzekering moeten aanspreken omdat je nalatig bent geweest. Materiële schade aan spullen van iemand die verzekerd is op jouw verzekering (je partner of kind bijvoorbeeld). Als jouw partner jouw dure tablet stuk maakt, zal de aansprakelijkheidsverzekering particulieren geen dekking bieden. Schade die met voorbedachten rade is veroorzaakt, zoals vandalisme, maar ook schade die je veroorzaakt onder invloed van bijvoorbeeld alcohol of seksueel misbruik. Als het kinderen jonger dan 14 jaar betreft, valt schade door opzet echter wél onder de AVP-dekking Groepsaansprakelijkheid: je kunt (mede) aansprakelijk worden gesteld voor schade die door anderen is veroorzaakt als die schade werd aangebracht op het moment dat je tezamen met die andere personen in groepsverband optrad. Voorwaarde is wel dat het gedrag van de groepsleden zodanig was dat een weldenkend mens zich normaalgesproken uit de groep had moeten terugtrekken. In dat geval zal de AVP niet uitbetalen.

Gemakkelijk overstappen WA verzekering

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappijverzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool afsluiten.

Premie gebaseerd op gezinssamenstelling

De kosten die u moet betalen voor de aansprakelijkheidsverzekering hangt af van uw gezinssamenstelling. Standaard zijn er 2 typen verzekeringen te identificeren: de dekking voor alléénstaand en de dekking in gezinsverband. Onder de dekking gezinsverband wordt een uitgebreidere groep meeverzekerd, hier behoren ook kinderen tot 27 jaar bij.

Waarom een WA verzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering particulieren sluit je af om je te beschermen tegen schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan andere mensen of de spullen van andere mensen. Denk aan de laptop van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je collega die struikelt over een losliggend snoer in jouw schuur en zijn enkel breekt. Een AVP dekt bijna alle schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je kinderen. Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schadebedrag van 1.250.000 euro. Heb je interesse in een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun het beste eerst een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat geldt eigenlijk voor alle verzekeringen en diensten. In het geval van een aansprakelijkheidsverzekering kun je al snel geld overhouden omdat de premies gewoon ontzetten verschillen. Heb je eenmaal jouw aansprakelijkheidsverzekering gevonden en de keus gemaakt met onze vergelijkingstool, dan kun je ongestoord verder.
Scroll to top