Aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de WA verzekering voor jou. Gebruik onze aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijker.

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per ongeluk schade toebrengt. Wij helpen bij het kiezen van de beste aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor jouw gezin.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je af om je te verzekeren tegen schades waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan anderen of de spullen van andere mensen. Denk aan de boormachine van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je collega die valt over een losliggend touw in jouw woonkamer en zijn been breekt. Een WA verzekering dekt bijna alle schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je kinderen. Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schadebedrag van 1 miljoen euro. Independer Aansprakelijkheidsverzekering

Waarom een aansprakelijkheids verzekering?

Uw WA verzekering verzekerd u tegen schade aan anderen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

  • De aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
  • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoed letsel schade en zaakschade
  • Schade die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
  • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden vergoed door een WA verzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die iemand aan iemand anders of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als verzekerde schade toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Wat is een WA verzekering?

Met een WA verzekering voor burgers (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan goederen. Je hoeft de veroorzaakte schade niet zelf veroorzaakt te hebben. Een kapotte waterleiding die waterschade veroorzaakte bij de buren, is ook schade die je niet echt zelf gemaakt hebt. Toch wordt de schade jou volgens de grondwet wel aangerekend. We spreken in dit geval over risicoaansprakelijkheid. Reden voor de verzekering om uit te keren is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of goederen. Als dat het geval is, zijn ook de de daaruit voortvloeiende schades gedekt.

Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Vooral met kleine kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het vergoeden van de veroorzaakte schade kan dan enorm hoog uitvallen. Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen! In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een WA verzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten. De maandelijkse kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met dekking voor het gehele gezin (bij benadering €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en sowieso geen reden om zo’n polis niet af te sluiten. Daarnaast ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.  

WA verzekering Vergelijken

Een AVP vergelijken biedt dekking voor schade waar jij of jouw partner aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor schade aangebracht door je huisdier. Hiernaast ben jij aansprakelijk voor schade die is ontstaan door een gebrek aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat dekt je aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

De aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het instap pakketten heeft een uitgebreide dekking. Wanneer je voor een schade aansprakelijk bent kun je beroep doen op je WA verzekering. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Een WA verzekering dekt niet:

  • Schade die met opzet veroorzaakt is
  • Schade veroorzaakt door motorrijtuigen, luchtvaartuigen of vaartuigen
  • Schade aan geleasede goederen of gehuurde goederen
  • Schade veroorzaakt door seksueel gedrag
  • Enkel financiële schade

Gemakkelijk overstappen AVP

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappijverzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering particulieren via onze vergelijkingstool afsluiten.

Premie gebaseerd op gezinssamenstelling

De maandelijkse premie die u moet betalen voor de AVP hangt af van uw gezinssamenstelling. Standaard zijn er twee typen polissen te onderscheiden: de dekking voor alléénstaand en de dekking in gezinsverband. Onder de dekking gezinsverband wordt een uitgebreidere groep meeverzekerd, hier behoren ook kinderen tot 27 jaar bij.

Waarom een aansprakelijkheids- verzekering particulieren?

De WA verzekering sluit je af om je te verzekeren tegen schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan anderen of de spullen van personen. Denk aan de laptop van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je oom die struikelt over een laaghangend snoer in jouw schuur en zijn been breekt. Een WA verzekering dekt niet alleen de schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je logés. Met de WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schade van €1.000.000. Heb je interesse in een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun het beste eerst een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat geldt eigenlijk voor alle verzekeringen en diensten. In het geval van een aansprakelijkheidsverzekering kun je al snel geld overhouden omdat de premies gewoon ontzetten verschillen. Heb je eenmaal jouw aansprakelijkheidsverzekering gevonden en de keus gemaakt met onze vergelijkingstool, dan kun je ongestoord verder.
Scroll to top