Aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de WA verzekering voor jou. Gebruik onze aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijker.

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor jou.

Waarom een WA verzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering sluit je af om je te verzekeren tegen schades waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dit zijn schades die je aandoet aan personen of de goederen van andere mensen. Denk aan de computer van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je oom die struikelt over een laaghangend touw in jouw woning en zijn schouder breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt niet alleen de schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je kinderen. Met de WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schadebedrag van 1 miljoen euro. Vergelijk Aansprakelijkheidsverzekering

Waarom een WA verzekering?

Uw AVP verzekerd u tegen schade aan anderen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • De WA verzekering wordt ook wel WA verzekering genoemd
 • De aansprakelijkheidsverzekering vergoed letsel schade en zaakschade
 • Opzettelijke schade is niet verzekerd
 • Financiële schade die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselschade wordt niet vergoed
Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die iemand aan een ander of zijn spullen aanbrengt. De polis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als verzekerde schade aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 gedekt per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je zoon kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een WA verzekering vergoedt de schade als jij of je kind per ongeluk de aanstichter is van schade aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je familie als privé-persoon maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Is een AVP verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een AVP niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Vooral met enthousiaste huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het vergoeden van de schade kan dan erg hoog uitvallen. WA verzekering: niet verplicht, wel doen! In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten. De maandpremie die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (bij benadering €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en sowieso geen reden om een verzekering niet aan te gaan. Daarnaast ben je als je géén WA verzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.  

WA verzekering Vergelijken

Een AVP vergelijken biedt dekking voor schade waar jij of jouw zoon aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook aansprakelijk voor schade aangericht door je huisdier. Daarnaast ben jij verantwoordelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat dekt je aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering binnen het instap pakketten heeft een uitgebreide dekking. Wanneer je voor een schade aansprakelijk bent kun je beroep doen op je WA verzekering. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Dekking aansprakelijkheidsverzekering

Een AVP dekt over het algemeen:
 • Schade waar jij aansprakelijk voor bent zoals immateriële schade bij anderen en schade aan materiële zaken
 • Schade die per abuis toegebracht is
 • Schade aangericht door je zoon
 • Schade als gevolg van een mankement aan je huis

Gemakkelijk overstappen WA verzekering

Het klinkt ingewikkeld om je oude WA verzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappijverzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een AVP via onze vergelijkingstool afsluiten.

Meer over de AVP

Filter op de volgende punten:
 • Samenstelling van je gezin
 • Geboorte datum
 • Verzekerd bedrag
 • Aanvullend: Eigen risico

  Waarom een WA verzekering?

  Een AVP sluit je af om je te verzekeren tegen schades waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan andere mensen of de goederen van andere mensen. Denk aan de laptop van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je oom die struikelt over een losliggend snoer in jouw woonkamer en zijn sleutelbeen breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt niet alleen de schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je huisdieren. Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van €1.000.000. Heb je interesse in een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun het beste eerst een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat geldt eigenlijk voor alle verzekeringen en diensten. In het geval van een aansprakelijkheidsverzekering kun je al snel geld overhouden omdat de premies gewoon ontzetten verschillen. Heb je eenmaal jouw aansprakelijkheidsverzekering gevonden en de keus gemaakt met onze vergelijkingstool, dan kun je ongestoord verder.
Scroll to top